Wat is er zo bijzonder aan de arbeidsmarkt voor datacenters? Dat was de eerste vraag die ITchannelPRO aan Bastiaan Janssen, CEO van de Complementair Groep (o.a. Vijfhart IT-Opleidingen, AT Computing en Cibit) stelde.
Expertsessie
Op 26 oktober organiseert zusteruitgave DatacenterWorks een online expertsessie over de arbeidsmarkt voor datacenters. Bastiaan Janssen is namens EPI Europe een van de sprekers. Vorige week was er gelegenheid met hem over de business te spreken en daar kwam uiteraard ook deze expertsessie voor een bijzonder segment van de markt ter sprake.
Hoe groot de markt voor datacenteropleidingen is weet niemand precies. Met alleen het tellen van de mensen die ín de datacenters werken ben je er namelijk nog niet. Tevens is er sprake van zowel enterprise datacenters (eigendom van klanten zelf) en de commerciële partijen (die datacenterruimte leveren aan derden).
Ook over het aantal banen lopen de meningen stevig uiteen. “Je kunt waarschijnlijke wel inschatten hoeveel mensen er in een datacenter werken, maar dan heb je niet de hele markt in kaart gebracht”, zegt Bastiaan. “Dat komt omdat je dan de mensen uit de supply chain, die buiten de gebouwen werken, maar er wel veel mee te maken hebben, vergeet. Denk bijvoorbeeld aan grote installateurs. Tevens zijn er aan de klantzijde veel mensen die deze opleidingen volgen om een betere gesprekpartner te worden door de datacenters.“ Vijfhart IT-Opleidingen, platinum partner van EPI in Nederland, richt zich daarom op iedereen die in of rond een datacenter werkt en daar waarde toevoegt.
Een en al techniek
Dat opleidingen voor mensen betrokken bij datacenters een technische insteek hebben is onvermijdelijk. Datacenters zijn een en al techniek. Daarmee is al direct een van de grote uitdagingen aangestipt. In een datacenter zit heel veel verschillende techniek. Personeel vinden dat over alle benodigde kennis beschikt is bijna onmogelijk. Opleidingen verbreden de scope van de mensen.
“Een datacenter is meer een industriële omgeving, waarbij risico’s goed gemanaged moeten worden om ongewenste downtime te voorkomen en de beschikbare vierkante meters optimaal benut moeten worden. Koeling, elektrische installaties, vloeren, brandblussing, alles heeft aandacht nodig/is even belangrijk”, geeft Bastiaan aan.
“Een deel van de datacentersector heeft bijvoorbeeld ook met een schuin oog naar de scheepsbouw gekeken als bron van nieuwe medewerkers. Wie die daar met ontwerp, bouw of onderhoud te maken heeft, kan betrekkelijk makkelijk de overstap naar datacenters maken omdat deze industriële omgevingen enigszins lijken op datacenters.”
De vraag naar personeel voor datacenters is echter veel groter dan het aantal instromers vanuit de scheepsbouw. Kant-en-klare opleidingen in het reguliere onderwijs staan al jaren op de agenda. Er zijn ondertussen ook wel initiatieven van de grond gekomen zijn, maar daarmee is de vraag naar gekwalificeerd personeel nog lange niet beantwoord. De sector groeit ook nog eens sterk. Dus bovenop de bestaande krapte is er ook nog eens een groeiende vraag.
Kennis bijhouden
Bastiaan: “Een van de grootste uitdagingen in deze sector is het bijhouden van de kennis. Een schooldiploma is een momentopname, niet het eindpunt. Je moet constant blijven doorleren.” Nederland heeft daar volgens hem het voordeel dat men het in de regel niet erg vindt om iets bij te leren na het afronden van een opleiding. De werkgever wil het ook nog eens betalen voor de medewerker. “Mondige werknemers die een cursus willen volgen is in Nederland gewoon. Ondanks dat EPI hard blijft groeien in Europa is en blijft Nederland een van de koplopers in Europa /wereldwijd in het bijscholen en omscholen van medewerkers. Nederlandse Werkgevers hebben daar specifiek weinig moeite mee, goed opgeleid personeel is immers ook in het bedrijfsbelang.”
Goed opgeleide medewerkers communiceren beter met elkaar, weten waar risico’s zitten en maken minder fouten. Dit reduceert de kans op downtime van het datacenter. De “human factor” als oorzaak van downtime is significant (24%). We kunnen de menselijke factor niet elimineren maar wel reduceren door goede opleiding en training.
Opleidingen op meerdere niveaus
Vijfhart IT-Opleidingen biedt voor deze en andere groepen opleidingen op meerdere niveaus aan. Certified Data Center Professional (CDCP) is (binnen het desing en build traject van EPI) de basistraining die de belangrijkste aandachtspunten en onderdelen van een datacenter behandelt. De stap daarna is de training voor Certified Data Center Specialist (CDCS). Daarin komen meer de technische aspecten van stroomvoorziening, koeling, bekabeling en (brand)beveiliging aan de orde. De training gaat dieper in op de onderdelen die zijn behandeld in CDCP.
Tenslotte is er de Certified Data Center Expert (CDCE) training. Hier wordt, met de kennis van de twee voorgaande trainingen als basis, in een workshop achtige training dieper ingegaan op het ontwerp, de ontwikkeling, implementatie en het runnen van een datacenter. Naast dit traject zijn er ook trainingen beschikbaar op het gebied van operatie/maintenance, risk en standaarden. (zie: Data Center Training Courses (epi-ap.com))
Voor grote groep interessant en nuttig
Na deze opsomming en uitleg keert Bastiaan terug naar de eerste vraag. Wat is er zo bijzonder aan de arbeidsmarkt voor datacenters? “De breedte en thema’s van onze 12 trainingen geven volgens mij aardig aan wat er voor kennis nodig is om je werk in en voor een datacenter goed te kunnen doen. Wat hier wordt behandeld is ook voor meer mensen nuttig dan alleen de medewerkers die op de datavloer werken. Inkopers, verkopers, directies en externe adviseurs hebben deze kennis eigenlijk ook nodig om hun werk goed te kunnen doen. Je kunt zelfs stellen dat partijen die voor de eigen IT afhankelijk zijn van een datacenter baat hebben bij onze trainingen.”
Daarmee is niet gezegd dat alle Inmiddels hebben al veel management directies van alle colo datacenters in Nederland al bij Bastiaan en zijn collega’s de trainingen hebben gevolgd. Maar de De trend is wel dat een steeds bredere groep zich aanmeldt. “We spreken vaak over datacenters, maar onze trainingen zijn evenzo bruikbaar voor personen betrokken bij inpandige en enterprise serverruimtes of rekencentra.”
Snelheid van veranderingen
“Omdat het aanbod van IT en het gebruik constant verandert, moet je permanent je kennis op peil houden. Dat kan omdat we onze trainingen ook regelmatig aanpassen (jaarlijkse updates). EPI gaat zelf ook mee in de digitale transformatie. Daarom biedt het naast de vertrouwde klassikale trainingen ook virtuele en online (elearning) trainingen aan. Veranderingen komen in bijna elke sector voor, maar de snelheid van innovatie en veranderingen in de IT is uniek. Dat zorgt voor een arbeidsmarkt die bijzondere eisen stelt aan het personeel en werkgevers. Tegelijk is dat ook een van de punten waardoor dit ook een zo’n waanzinnig interessante sector is.”